Trending
  • МАКЕДОНИЈА
  • БАЛКАН
  • СВЕТ
  • ПОЛИТИКА
  • ЕКОНОМИЈА
  • СПОРТ
  • ЗДРАВЈЕ
  • ЗАБАВА
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Reading: Дубаи го отвора првиот ресторан управуван од вештачка интелигенција
Сподели
Font ResizerAa
TrendingTrending
  • БАЛКАН
  • ЕКОНОМИЈА
  • ЗАБАВА
  • ЗДРАВЈЕ
  • МАКЕДОНИЈА
  • ПОЛИТИКА
  • СВЕТ
  • СПОРТ
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Trending > Blog > ЗАБАВА > Дубаи го отвора првиот ресторан управуван од вештачка интелигенција
ЗАБАВА

Дубаи го отвора првиот ресторан управуван од вештачка интелигенција

Објавено July 11, 2025 08:50
Сподели
Сподели

Во ресторанот WOOHOO храната засега ја подготвуваат луѓе, но сè останато – од менито до амбиентот и услугата – е дизајнирано од кулинарски модел базиран на вештачка интелигенција наречен Шеф Ајман.

Ајман, спој на зборовите „AI“ (вештачка интелигенција) и „man“ (човек), е обучен врз основа на децении истражување во науката за исхрана, податоци за молекуларниот состав и повеќе од илјада рецепти од различни кулинарски традиции од целиот свет, изјави Ахмет Ојтун Чакир, еден од основачите на ресторанот WOOHOO.

Иако Ајман не може да проба, мириса или комуницира со јадењата како вистински готвач, тој функционира така што ги разложува јадењата на нивните основни елементи – како текстура, киселост и слично – а потоа ги составува повторно во необични комбинации на вкусови и состојки, велат неговите програмери.

Тие прототипови потоа ги усовршуваат човечки готвачи кои ги дегустираат комбинациите и даваат повратни информации, во процес кој го предводи познатиот дубајски готвач Рајф Отман.

„Нивните одговори на моите предлози ми помагаат да го унапредам разбирањето за тоа што функционира надвор од рамките на самите податоци“, објасни Ајман во интервју за интерактивен AI модел.

Како што тврдат креаторите на Ајман, целта не е да се замени човечкиот фактор во кујната, туку да се унапреди.

„Човечкото готвење нема да биде заменето, но веруваме дека (Ајман) ќе ги подобри идеите и креативноста“, рече Ојтун Чакир, кој воедно е и главен извршен директор на угостителската компанија Gastronaut.

Ајман е осмислен така што развива рецепти кои повторно ги користат состојките што рестораните инаку ги фрлаат – како остатоци од месо или маснотии, додаде тој.

На подолг рок, основачите на WOOHOO веруваат дека Ајман би можел да добие лиценца за примена во ресторани низ целиот свет, со што би се намалил отпадот во кујните и би се подобрила одржливоста.

Сподели ја оваа статија
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link
Сподели
Претходна Статија Почнува судењето на поранешниот директор на Онкологија, Васев, и тројца онколози за несовесно лекување пациенти
Следна Статија Откриена е пораката што Епштајн ја испратил неколку часа пред неговата смрт

БИ МОЖЕЛО ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА

ЗАБАВА

Уловена Белa ајкула кај Црна Гора – ретка глетка во Јадранот

На 12 километри од брегот на Црна Гора, рибарот Гојко Митровиќ случајно улови млада бела ајкула, една од ретките забележани…

June 28, 2025
ЗАБАВА

Донатела Версаче објави фотографија со својот брат – точно 28 години по убиството на Џани

Денес се навршуваат точно 28 години од бруталното убиство на познатиот моден дизајнер Џани Версаче, а неговата сестра Донатела се…

July 15, 2025
ЗАБАВА

Ана Дурловски ќе настапи во улогата на Џилда во премиерата на операта „Риголето“ на 9 мај

Нашата оперска дива, Ана Дурловски, сопран ќе настапи во улогата на Џилда во премиерата на операта „Риголето“ на 9 мај…

April 19, 2025
ЗАБАВА

(Видео) Принцот Вилијам разговараше со обожавателка и се пошегува: Барем јас да имав таква коса

Принцот Вилијам вчера го посети фудбалскиот клуб Спортинг Калса во Вест Мидлендс, каде што беше пречекан од навивачите со транспаренти,…

March 13, 2025
Trending
contact@trending.mk

© Trending.mk  |  All Rights Reserved.

Импресум
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?