Евтино е, лесно достапно и често се заборава – но всушност е вистинско здравствено богатство! Брусницата, таа мала црвена бобинка, сè повеќе се споменува како сојузник во зачувувањето на меморијата и здравјето на срцето. И не без причина.
Научниците од Универзитетот во Источна Англија во Велика Британија спроведоа студија во која 60 здрави луѓе над 50 години консумирале прав од брусница дневно во текот на 12 недели, додека контролната група добила плацебо. Резултатите покажаа дека учесниците кои земале брусница имале подобрена меморија за секојдневните настани, подобра циркулација на крвта во мозокот и пониски нивоа на „лош“ LDL холестерол. Д-р Дејвид Возур, водечки автор на студијата, истакна дека брусницата е богата со флавоноиди – растителни соединенија познати по нивните антиоксидантни и антиинфламаторни ефекти.
Овие супстанции можат да помогнат во заштитата на мозокот од стареење и невродегенеративни болести како што е деменцијата. Но тоа не е сè. Брусницата е полна со витамини Ц и Е, како и влакна, што ги прави одличен избор за зајакнување на имунитетот, поддршка на здраво варење и заштита на уринарниот тракт. 3 Нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали во телото придонесува за целокупното здравје и може да помогне во спречувањето на хронични заболувања.