Истражувањата покажаа дека постојат неколку видови храна што луѓето со најдолг животен век јадат секој ден, а кога се чувствуваат сити пред ручек или вечера, посегнуваат по овие здрави грицки. Иако генетиката веројатно игра голема улога во животниот век во овие региони, истражувањата покажаа дека вежбањето, социјалните односи, нивото на стрес и исхраната не треба да се игнорираат.
Најголемиот оброк во денот во овие региони е појадокот, а најмалиот е вечерата. Луѓето со најдолг живот во светот, особено оние од таканаречените Сини зони (Окинава во Јапонија, Сардинија во Италија, Икарија во Грција, Никоја во Костарика и Лома Линда во САД), делат навики во исхраната што значително се разликуваат од западната исхрана.
Тие не ја користат храната за задоволство, туку како алатка за превенција на болести.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови се вообичаена храна во повеќето заедници. Според National Geographic, адвентистите во Лома Линда кои јадат јаткасти плодови секојдневно имаат подолг животен век, понизок холестерол, помалку воспаленија и понизок крвен притисок од оние кои не јадат јаткасти плодови често. Американскиот журнал за медицина на начинот на живот известува дека сите пет Сини зони имаат исхрана базирана на растенија, при што месото се консумира само повремено. Како резултат на тоа, жителите добиваат поголем дел од своите масти во исхраната од храна како што се јаткасти плодови и маслиново масло.
Папаја
Папајата е основна храна за луѓето од Никоја, Костарика, и е веројатно една од најздравите намирници што ги јадат. Папајата е богата со витамини Ц, Е и А, а содржи и папаја, за која е познато дека помага во намалувањето на воспалението во телото.
Леб од цело зрно
Најдолгоживотните луѓе во светот имаат тенденција да избегнуваат бел леб. Наместо тоа, јадат леб од цело зрно или квасец.
Авокадо
Луѓето од Лома Линда се претежно адвентисти од седмиот ден. Освен што се многу религиозни, тие јадат претежно и вегетаријанска храна. Авокадото е нивна основна храна. Според статијата на National Geographic за сините зони, авокадото е корисно за намалување на холестеролот и содржи 30 проценти повеќе калиум од бананите. Исто така, е откриено дека авокадото помага во контролата на телесната тежина и го намалува ризикот од дебелина и дијабетес тип 2.
Банани
Покрај папајата, луѓето од Никоја јадат и банани секој ден, овошје богато со калиум, витамин Ц и влакна. Внесувањето доволно влакна во текот на денот е клучен дел од здравата исхрана. Влакната можат да помогнат во намалувањето на ризикот од дијабетес, подобрување на здравјето на срцето, па дури и намалување на ризикот од некои видови на рак.
Црн грав
Црниот грав е основна состојка во дневната исхрана на Икарија, Грција, и е утврдено дека има својства за превенција од рак и дијабетес, како и дека е корисен за здравјето на срцето.
Кафе
Кафето е една од основните намирници во најздравите заедници во светот. Важно е како го пиете кафето. Стогодишниците генерално го пијат црно, без шеќер или млеко, можеби само со малку шлаг. Ова помага да се спречи преоптоварување со шеќер.
Чај
Ако не ви се допаѓа кафето или сакате да избегнете премногу кофеин, чајот може да биде одлична алтернатива. Во Окинава, Јапонија, редовно се консумира зелен чај, кој е збогатен со јасмин и куркума. Зелениот чај може да помогне во намалувањето на ризикот од одредени видови на рак, намалување на воспалението во телото, забрзување на метаболизмот, па дури и подобрување на здравјето на мозокот со текот на времето. Иако зелениот чај е еден од најздравите избори за чај, многу други црни и билни чаеви исто така имаат многу здравствени придобивки.