Trending
  • МАКЕДОНИЈА
  • БАЛКАН
  • СВЕТ
  • ПОЛИТИКА
  • ЕКОНОМИЈА
  • СПОРТ
  • ЗДРАВЈЕ
  • ЗАБАВА
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Reading: Еве како да го направите највкусниот домашен ајвар: Проверен рецепт со „мали тајни“ за совршен вкус
Сподели
Font ResizerAa
TrendingTrending
  • БАЛКАН
  • ЕКОНОМИЈА
  • ЗАБАВА
  • ЗДРАВЈЕ
  • МАКЕДОНИЈА
  • ПОЛИТИКА
  • СВЕТ
  • СПОРТ
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Trending > Blog > Здрава Исхрана и Нутриција > Еве како да го направите највкусниот домашен ајвар: Проверен рецепт со „мали тајни“ за совршен вкус
Здрава Исхрана и Нутриција

Еве како да го направите највкусниот домашен ајвар: Проверен рецепт со „мали тајни“ за совршен вкус

Објавено September 24, 2025 11:27
Сподели
Сподели

Ако прашате некого од овие простори што е составен дел од зимската храна, сите без двоумење ќе ви одговорат дека тоа е ајварот. Секоја домаќинка има своја верзија на ајвар. Некои го сакаат благ, некои лут, некои додаваат нетрадиционални зачини, додека некои претпочитаат минимализам и традиција.

Сепак, за да подготвите добар ајвар, треба да ги знаете „малите тајни“ што ќе го направат совршено вкусен.

Ајварот се прави од чисти пиперки, а времето за пржење на ајварот зависи од неколку фактори: количината на пиперки, јачината на огнот, видот на пиперките и количината на вода во нив. Затоа е важно пиперките добро да се исцедат пред готвење.

Состојки:

5 кг пиперки

250 мл масло

1 лажица сол

1 лажица вински оцет

Ако сакате лут ајвар, додадете 1 кг лути пиперки на 25 кг пиперки.

Подготовка: Добро измијте ги пиперките, избришете ги и ставете ги да се печат. Добро испечете ги од сите страни и ставете ги во пластични кеси за полесно да ги лупите. Кога ќе завршите со печењето, излупете ги пиперките и добро исчистете ги семките. Оставете да се исцедат преку ноќ.

Следниот ден, сомелете ги пиперките во мелница. Кога ќе завршите со мелење на пиперките, лесно намастете ја тавата и ставете ги пиперките во тавата.

Ставете ја тавата со пиперките на оган и промешајте, истовремено додадете го маслото да се загрее добро. Додека маслото се загрева, промешајте ги пиперките во тавата на средна, а не висока температура, околу дваесет минути. Потоа прелијте ги загреаните масло врз пиперките и мешајте постојано на средна температура.

Ајварот треба да се пржи 2 до 3 часа од првото вриење. Ајварот е готов кога ќе протнете лажица низ средината и ќе видите добро дно на тавата. Половина час пред крајот на пржењето, ставете ги теглите во рерна на 100 степени Целзиусови.

Непосредно пред крајот на пржењето, додадете сол и оцет и истурете го топлиот ајвар во топлите тегли. Добро затворете ги теглите и вратете ги во рерна на 75 степени Целзиусови уште еден час. Оставете ги теглите во затворената рерна додека не се изладат целосно.

Сподели ја оваа статија
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link
Сподели
Претходна Статија (Видео) Огромна дупка се отвори на пат во Бангкок
Следна Статија Дали Росица му праќала пораки на Тошковски да моли за помош, прашува Кузеска

БИ МОЖЕЛО ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Здрава Исхрана и Нутриција

Дали чварките ќе бидат луксуз оваа зима? Цената во регионот достигна 30 евра за килограм

Чварките  се неопходен дел од гастрономската понуда во регионот. Подготовката започнува со топење на свинска маст, а завршува со крцкави…

September 27, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Најздравата храна на светот: Луѓето што живеат најдолго го јадат ова секој ден!

Истражувањата покажаа дека постојат неколку видови храна што луѓето со најдолг животен век јадат секој ден, а кога се чувствуваат…

September 11, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Трутово млеко – „супер храна“ за која малкумина слушнале, есенва „на дофат“ првите количини произведени од нашите пчелари

Од немукает, затоа досега не сме произведувале трутово млеко. Вака, сосема накусо, пчеларот Благојче Најдовски објаснува зошто се уште кај…

August 13, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Појадок од четири состојки кои го топат целулитот

Овој појадок е витаминска бомба што го раствора целулитот, а е направен од четири евтини и достапни намирници што никогаш…

September 3, 2025
Trending
contact@trending.mk

© Trending.mk  |  All Rights Reserved.

Импресум
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?