Trending
  • МАКЕДОНИЈА
  • БАЛКАН
  • СВЕТ
  • ПОЛИТИКА
  • ЕКОНОМИЈА
  • СПОРТ
  • ЗДРАВЈЕ
  • ЗАБАВА
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Reading: Новата „суперхрана“ која го намалува ризикот од срцеви удари и рак – чини само 100 денари!
Сподели
Font ResizerAa
TrendingTrending
  • БАЛКАН
  • ЕКОНОМИЈА
  • ЗАБАВА
  • ЗДРАВЈЕ
  • МАКЕДОНИЈА
  • ПОЛИТИКА
  • СВЕТ
  • СПОРТ
  • ХОРОСКОП
  • НУТРИЦИОНИЗАМ
Trending > Blog > Здрава Исхрана и Нутриција > Новата „суперхрана“ која го намалува ризикот од срцеви удари и рак – чини само 100 денари!
Здрава Исхрана и Нутриција

Новата „суперхрана“ која го намалува ризикот од срцеви удари и рак – чини само 100 денари!

Објавено October 12, 2025 09:37
Сподели
Сподели

Кимчи е основен дел од азиската кујна со илјадници години традиција, а сега добива глобално внимание како следниот „суперхрана“.

Додека порано беше застапено само во корејската кујна, ова кисело јадење од зеленчук сега се користи во стотици оброци и се комбинира со храна како јајца, ориз, авокадо па дури и сладолед.

Истражувачите од Колеџот за земјоделство, здравје и природни ресурси при Универзитетот во Конектикат (CAHNR) откриле дека консумирањето кимчи е поврзано со подобрување на нивото на шеќер во крвта, триглицеридите (еден вид маст во крвта) и крвниот притисок.

Кимчи е ферментиран зеленчук достапен во продавници и може да чини само околу 2 долари (околу 100 денари).

Одржувањето на здраво ниво на шеќер во крвта е важно за превенција од дијабетес, а ниските нивоа на триглицериди се важни за спречување срцеви удари, мозочни удари и панкреатитис (воспаление на панкреасот). Исто така, здравиот крвен притисок помага во превенција од срцеви болести и мозочни удари — главните причини за смрт во светот.

Покрај тоа, кимчи обезбедува здравствени придобивки за цревата и дигестивниот систем благодарение на процесот на ферментација. Ферментираната храна е богата со пробиотици — корисни бактерии кои го поддржуваат природниот микробиом во телото. Здравиот микробиом го подобрува варењето, а истражувањата покажуваат дека нарушувањата во него можат да го зголемат ризикот од рак на дебелото црево.

Кимчи е многу поевтино од „дизајнерски“ пробиотици и често се наоѓа во ладилниците на супермаркетите.

Д-р Кавин Мистри, неурорадиолог и експерт за долговечност, изјави за Daily Mail дека прелиминарните податоци се „обнадежувачки“. Тој додаде дека здравјето на цревата е клучно за регулирање на воспалението, имунолошкиот систем и метаболизмот, и го гледа кимчи како вреден дел од диета која го поддржува здравјето на срцето и го намалува ризикот од рак.

Истражувањата во Конектикат опфатија девет студии со околу 43.000 учесници помеѓу 2011 и 2023 година.

Резултатите покажаа дека кај оние кои јаделе ферментирано кимчи нивото на шеќер во крвта било пониско за 1,93 mg/dL, триглицеридите се намалиле за речиси 29 mg/dL, а крвниот притисок се намалил за 3,48 mmHg (систолен) и 2,68 mmHg (диастолен).

Ок Чун, професор по нутриционистички науки и коавтор на студијата, рече дека ваквите намалувања се значајни и истакна дека дури и мала промена во крвниот притисок има големо значење за здравјето.

Хипертензијата влијае на целокупното здравје и е поврзана со срцеви болести и срцева слабост. Според Американската асоцијација за срце и „CDC“, околу 50% од Американците имаат висок крвен притисок, а срцевите заболувања се причина за една третина од смртните случаи во САД.

Д-р Даниел Аткнсон, семеен лекар, истакна дека кимчи може да биде дел од здрав начин на живот што помага во превенција на бројни болести, вклучувајќи го дебелината, дијабетесот, ракот и хроничното воспаление.

Истражувања од 2020 година во Јужна Кореја покажале дека внесувањето кимчи доведува до значајни промени во цревниот микробиом и ја намалува шансата за појава на рак на дебелото црево.

Според научниците, здравиот микробиом во цревата може да игра клучна улога во заштитата од рак, а измените во неговата структура директно влијаат на ризикот за развој на канцерогени промени.

Сподели ја оваа статија
Facebook Whatsapp Whatsapp Email Copy Link
Сподели
Претходна Статија Стоклунд: Со ЕЕС ќе спречиме терористи и мигранти илегално да влегуваат во Шенген зоната
Следна Статија Видео: Блокади на улици во Скопје, Куманово и Тетово по победата на Албанија над Србија

БИ МОЖЕЛО ДА ВЕ ИНТЕРЕСИРА

Здрава Исхрана и Нутриција

Најштетната храна на светот: Многу Македонци ја јадат, но не се свесни дека ги уништува црниот дроб и срцето

Експертите ширум светот постојано советуваат што да се јаде и пие, а нивните препораки често вклучуваат листа на најнездрави намирници.…

August 23, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Дали јадете овесна каша или мусли за појадок: треба да ја знаете разликата

Овесот или муслито често се првиот избор за здрав појадок, но постојат важни разлики меѓу нив. Овесот е интегрално зрно…

September 10, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Кои се петте најопасни адитиви, што може да ви го скратат животот

Одредени состојки присутни во ултра-преработената храна сè повеќе се поврзуваат со сериозни здравствени проблеми. Ултра-преработената храна (UPF), која сочинува повеќе…

September 4, 2025
Здрава Исхрана и Нутриција

Решете се трајно од вишокот килограми: мирисот на едно растение целосно го уништува апетитот

Според истражувачите од Соединетите Американски Држави, ослободувањето од преголемата желба за храна повеќе не е толку тешко. Тие создадоа нова…

August 25, 2025
Trending
contact@trending.mk

© Trending.mk  |  All Rights Reserved.

Импресум
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?