Кимчи е основен дел од азиската кујна со илјадници години традиција, а сега добива глобално внимание како следниот „суперхрана“.
Додека порано беше застапено само во корејската кујна, ова кисело јадење од зеленчук сега се користи во стотици оброци и се комбинира со храна како јајца, ориз, авокадо па дури и сладолед.
Истражувачите од Колеџот за земјоделство, здравје и природни ресурси при Универзитетот во Конектикат (CAHNR) откриле дека консумирањето кимчи е поврзано со подобрување на нивото на шеќер во крвта, триглицеридите (еден вид маст во крвта) и крвниот притисок.
Кимчи е ферментиран зеленчук достапен во продавници и може да чини само околу 2 долари (околу 100 денари).
Одржувањето на здраво ниво на шеќер во крвта е важно за превенција од дијабетес, а ниските нивоа на триглицериди се важни за спречување срцеви удари, мозочни удари и панкреатитис (воспаление на панкреасот). Исто така, здравиот крвен притисок помага во превенција од срцеви болести и мозочни удари — главните причини за смрт во светот.
Покрај тоа, кимчи обезбедува здравствени придобивки за цревата и дигестивниот систем благодарение на процесот на ферментација. Ферментираната храна е богата со пробиотици — корисни бактерии кои го поддржуваат природниот микробиом во телото. Здравиот микробиом го подобрува варењето, а истражувањата покажуваат дека нарушувањата во него можат да го зголемат ризикот од рак на дебелото црево.
Кимчи е многу поевтино од „дизајнерски“ пробиотици и често се наоѓа во ладилниците на супермаркетите.
Д-р Кавин Мистри, неурорадиолог и експерт за долговечност, изјави за Daily Mail дека прелиминарните податоци се „обнадежувачки“. Тој додаде дека здравјето на цревата е клучно за регулирање на воспалението, имунолошкиот систем и метаболизмот, и го гледа кимчи како вреден дел од диета која го поддржува здравјето на срцето и го намалува ризикот од рак.
Истражувањата во Конектикат опфатија девет студии со околу 43.000 учесници помеѓу 2011 и 2023 година.
Резултатите покажаа дека кај оние кои јаделе ферментирано кимчи нивото на шеќер во крвта било пониско за 1,93 mg/dL, триглицеридите се намалиле за речиси 29 mg/dL, а крвниот притисок се намалил за 3,48 mmHg (систолен) и 2,68 mmHg (диастолен).
Ок Чун, професор по нутриционистички науки и коавтор на студијата, рече дека ваквите намалувања се значајни и истакна дека дури и мала промена во крвниот притисок има големо значење за здравјето.
Хипертензијата влијае на целокупното здравје и е поврзана со срцеви болести и срцева слабост. Според Американската асоцијација за срце и „CDC“, околу 50% од Американците имаат висок крвен притисок, а срцевите заболувања се причина за една третина од смртните случаи во САД.
Д-р Даниел Аткнсон, семеен лекар, истакна дека кимчи може да биде дел од здрав начин на живот што помага во превенција на бројни болести, вклучувајќи го дебелината, дијабетесот, ракот и хроничното воспаление.
Истражувања од 2020 година во Јужна Кореја покажале дека внесувањето кимчи доведува до значајни промени во цревниот микробиом и ја намалува шансата за појава на рак на дебелото црево.
Според научниците, здравиот микробиом во цревата може да игра клучна улога во заштитата од рак, а измените во неговата структура директно влијаат на ризикот за развој на канцерогени промени.