Во серијата студии кои зборуваат за придобивките од темното чоколадо за телото, најновото објавено во списанието Depression and Anxiety вели дека темното чоколадо може да не направи посреќни.
Различни студии ги покажуваат придобивките од темното чоколадо. Студијата објавена во The Journal of Nutrition покажа дека јадењето малку темно чоколадо секој ден може да го намали нивото на ЛДЛ холестерол.
Друга студија објавена на годишниот состанок на Академијата за неврологија покажа дека јадењето темно чоколадо може да го намали ризикот од смрт од мозочен удар за речиси 50 проценти. Студијата објавена во Appetite покажа дека консумирањето темно чоколадо барем еднаш неделно може да ја подобри меморијата, размислувањето и когнитивната функција.
Тоа не е сè – студија во списанието Depression and Anxiety дури покажа дека јадењето темно чоколадо ги прави луѓето посреќни. Темното чоколадо содржи психоактивни состојки како фенилетиламин – невромодулатор кој ги регулира емоционалните состојби – кои даваат резултати за подигнување на расположението долго откако ќе завршите со јадење.
Преглед на преку 30 студии штотуку објавени во Nutrients покажа дека луѓето кои јадат мала количина темно чоколадо секој ден го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести со намалување на LDL холестеролот, крвниот притисок и нивото на шеќер во крвта.
Покрај тоа, немаше негативен ефект врз тежината на учесниците, процентот на телесните масти или половината. Како?
Во студијата за подигнување на расположението спомената погоре, се што беше потребно беше 14 грама дневно. Сè што е повеќе од таа количина немаше дополнителни ефекти. Во студијата за превенција на кардиоваскуларни болести, доволни беа помеѓу 19 и 42 грама.